oogarts Missotten Hasselt behandelingen
BEHANDELINGEN
ALGEMENE INFO
MEEST VOORKOMENDE OOGZIEKTEN

Onder normale omstandigheden is de lens helder en doorzichtig. Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens. Als de ooglens troebel is, worden de lichtstralen in hun beloop gestoord, waardoor er een onscherp beeld op het netvlies ontstaat. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm en is een gevolg van het ouder worden. De eiwitten in de normale lens gaan in de loop der jaren samenklonteren waardoor de lens minder helder wordt. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. De snelheid van verslechtering is van persoon tot persoon verschillend. De vorming van staar is meestal een traag proces in verschillende gradaties. De gemiddelde leeftijd bij een cateractoperatie bedraagt 70-75 jaar (maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen). Meestal worden beide ogen geopereerd (met 1 of 2 weken tussen). Premium lenzen: Bij een standaard cataractoperatie wordt geopteerd voor een monofocale implantlens. Dit betekent dat u op 1 afstand scherp kan zien, en dat voor de andere afstanden een bril nodig is. De laatste jaren is er toenemend gamma van bifocale en multifocale implantlenzen beschikbaar geworden. Deze implantlenzen zijn ontwikkeld om in zo hoog mogelijke mate onafhankelijk te worden van een bril. Nadelen van deze lenzen kunnen schitteringen en halo’s zijn rond lichten bij duisternis. Torische implantlenzen: Net zoals astigmatisme (een ongelijke kromming van het hoornvlies) kan gecorrigeerd worden in bril of contactlenzen met torische correcties (‘een cilinder in het glas of contactlens’), zo kan astigmatische ook in zekere mate gecorrigeerd worden met torische implantlenzen. Boven 2 dioptrie van astigmatisme worden torische implantlenzen terugbetaald door de ziekteverzekering. Monovision: Soms is het ook mogelijk om brilonafhankelijk te worden, door een oog voor ver te corrigeren, en het andere oog voor dichtbij.

Bent u patiënt van dr. Missotten?
Vul hier uw naam en email in.
Hierna volgt een link in uw mailbox om in te loggen.
*
INVULLEN VERPLICHT
UW GEGEVENS WORDEN NIET DOORGEGEVEN AAN DERDEN (AVG)
BEVEILIGD DOOR RECAPTCHA (PRIVACY, SERVICEVOORWAARDEN)

Diabetes Mellitus is een veel voorkomende ziekte in onze samenleving. Een hoge glycemie of schommelende suikerwaarden, hebben ook invloed op de werking van de bloedvaten in het oog. Zeker bij een HbA1C van meer dan 8% zien we een toenemend aantal problemen in het oog. Er is ook een invloed van bloeddruk, cholesterol, roken, etc. De door diabetes Mellitus veroorzaakte zwelling van het netvlies, bloedingen, of exsudaten in het oog, kunnen behandeld worden met laser of injecties van medicatie in of rond het oog. Patiënten die voor de diabetes worden behandeld binnen een conventie bij een endocrinoloog, worden jaarlijks gecontroleerd op netvliesafwijkingen in het oog.

Glaucoom (of groene staar) is een ziekte van de zenuwvezels van het netvlies, in de hand gewerkt door een te hoge oogdruk. Aantasting van de oogzenuw leidt tot vermindering van het gezichtsveld en kan uiteindelijk tot kokerzien en zelfs tot blindheid leiden. De schade aan de oogzenuw kan niet meer worden hersteld. Een tijdige opsporing van glaucoom is dus noodzakelijk en een goede behandeling kan verdere aantasting van de oogzenuw beperken of zelfs stoppen. Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog veel meer aangedaan zijn dan het andere oog. De opsporing van glaucoom kan gebeuren met een gezichtsveld, een scan van de zenuwvezellagen van het oog (OCT-onderzoek) en foto’s van de oogzenuw. Behandelingen kunnen bestaan uit oogdrukverlagende druppels, laserbehandeling of operaties.

Het netvlies (de retina) vormt de binnenbekleding van het oog. De beelden worden geprojecteerd op het netvlies, waarin de staafjes en kegeltjes zitten waarmee we het licht waarnemen. Men ziet scherp met het middelste, centrale deel van het netvlies achterin het oog. Dit wordt de gele vlek of de macula genoemd. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat in het centrum de grootste concentratie aan contrast- en kleurziencellen (de kegeltjes) aanwezig is. De beelden worden in het netvlies opgevangen door photoreceptoren (de kegeltjes en staafjes) en verzonden, via de oogzenuw, naar de hersenen. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een ziekte door schade aan de zogenaamde gele vlek (= macula). Degeneratie wil zeggen dat er veranderingen optreden waardoor de normale functie wordt aangetast. Door een maculadegeneratie wordt het scherpe zien aangetast. De meest voorkomende vorm van LMD is de leeftijdsgebonden- of ouderdoms-maculadegeneratie, die over het algemeen begint na het 50ste levensjaar. Macula degeneratie wordt vaak ‘slijtage of veroudering’ van het netvlies genoemd. Het betekent niet dat u uw ogen verkeerd hebt gebruikt. Bij LMD spelen meerdere factoren een rol, zoals leeftijd, erfelijkheid en omgevingsfactoren. LMD is dan ook een complexe multifactoriele aandoening van de gele vlek (macula) van het netvlies, gekenmerkt door een progressieve verandering (‘veroudering’) van de fotoreceptoren (kegels en staafjes) en overige netvlieslagen, hetgeen kan leiden tot een vermindering van de gezichtsscherpte. De behandeling van LMD kan bestaan uit intravitreale injecties, in beperkte gevallen laser of chirurgie. Bij patiënten met LMD worden steeds voedingssupplementen aangeraden, die het proces van veroudering van het netvlies kunnen vertragen.

Oog voor gezondheid en welzijn. Wanneer onze ogen ons in de steek laten, beseffen we de onschatbare waarde van ‘zien’. Het vroegtijdig opsporen van zichtproblemen is van groot belang. Als u boven de 40 jaar bent, is het een goed idee om uw ogen regelmatig te laten onderzoeken.

We geven u graag informatie over de meest voorkomende en zeldzame oogziektes en oogklachten.
De meest optimale oogzorg
Ons team bestaat uit een aantal zeer ervaren medewerkers die hun krachten en expertise bundelen om u de best mogelijke oogzorg te verlenen.
oogarts Missotten Hasselt dia01
oogarts Missotten Hasselt dia02
quote
oogarts Missotten Hasselt dia03
oogarts Missotten Hasselt dia04
oogarts Missotten Hasselt dia05
quote
oogarts Missotten Hasselt dia06
oogarts Missotten Hasselt dia07
quote
oogarts Missotten Hasselt dia08
oogarts Missotten Hasselt dia09
oogarts Missotten Hasselt dia10
oogarts Missotten Hasselt dia11
quote
oogarts Missotten Hasselt dia12
oogarts Missotten Hasselt dia13
oogarts Missotten Hasselt dia14
oogarts Missotten Hasselt dia15
oogarts Missotten Hasselt dia01
oogarts Missotten Hasselt dia02
quote
oogarts Missotten Hasselt dia03
oogarts Missotten Hasselt dia04
oogarts Missotten Hasselt dia05
quote
oogarts Missotten Hasselt dia06
oogarts Missotten Hasselt dia07
quote
oogarts Missotten Hasselt dia08
oogarts Missotten Hasselt dia09
oogarts Missotten Hasselt dia10
oogarts Missotten Hasselt dia11
quote
oogarts Missotten Hasselt dia12
oogarts Missotten Hasselt dia13
oogarts Missotten Hasselt dia14
oogarts Missotten Hasselt dia15
oog poster
De allerbeste zorg voor uw ogen: de hoogste kwaliteitsnormen in talrijke vakgebieden van de oogheelkunde worden bij ons toegepast.
LOADING
BEREIKBAARHEID PRAKTIJK
Frans Massystraat 4 3500 Hasselt
Parkeren in de buurt kan vlakbij het station:
Parking Astrid
Koningin Astridlaan, 3500 Hasselt
Parking Station
Inrit via Grote Breemstraat, 3500 Hasselt